неділю

Великий Говилів вшановує пам’ять Євгена Олесницького

Пам’ять про видатного  галицько-українського політика,  адвоката, активного громадського та культурно-освітнього діяча, публіциста, перекладача, економіста кінця ХІХ століття  Євгена Олесницького (1860-1917рр.) вшанували у  селі Великий Говилів, де він народився. Багато сил, натхнення, здоров’я віддав адвокат Олесницький служінню улюбленій справі та своєму стражденному народові.  Є.Олесницький заклав підвалини багатьох громадсько-економічних організацій Стрийщини, де проживав з 1891 по 1907роки. Він відродив діяльність « Підгірської ради», був ініціатором створення стрийської філії «Просвіти», допоміг  українській громаді оволодіти кредитним товариством «Каса Задаткова», яке належало полякам, заснував товариство «крайовий Союз господарсько-молочарський», очолював товариство «Сільський господар».
Громада обрала його послом до Галицького сейму. А пізніше – до австрійського парламенту. З високих трибун він захищав українців, у тогочасній галичині не було рівного йому промовця. Він захоплював патріотизмом, силою і щирістю власної віри у розпочату справу.
5 березня 2015 року виповнилося 155 років з Дня його народження. Урочистості з нагоди ювілею пройшли у місцевій школі. Його портрет та виставка матеріалів «Сторінками мого життя» експонується у шкільній бібліотеці. Бібліотекар та вчитель історії  Киба І.Я. розповіла учням про життя та діяльність видатного земляка.
Гостем на святі був Йосип Йосипович Децовський – викладач кафедри менеджменту і кооперації Заліщицького аграрного коледжу ім. Є.Храпливого, 
дослідник життя та діяльності  двох Євгенів: Олесницького та Храпливого, двох велетів українського  духу в Галичині  другої половини  ХІХ століття. Учням цікаво було почути  цікаву інформацію з уст гостя, дізнатися про те, що про славного земляка знають і пам’ятають не тільки у рідному селі, але і у всій Україні.







Немає коментарів:

Дописати коментар